Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když běžecký bůh promlouvá

Patnáctý ročník Volkswagen Maratonu Praha byl oslavou běhu a to bez ohledu na to, že někdo na něm hledal a shledal tu a tam nějakou mouchu. Nevím, jestli je to výhoda být přímo v centru dění a nemoci tak pozorovat cvrkot z povzdálí nezasvěceného, ale spíše ano. Už třeba proto, že zasvěcený ví, kolik se toho muselo udělat, jaké úsilí museli lidé z realizačního týmu a pak stovky dobrovolníků vynaložit, aby tento svátek mohl oslavit běh, oslavit člověka, oslavit pohyb.

Miloš Škorpil Začnu tou nejbizarnější příhodou. Doběhnu do cíle společně s ostatními Vyslanci centra Paraple, popovídám si s Honzou Rýdlem o úrovni našeho běhu, o tom, kde je zakopán pes, o tom, co dělám, pověsí mi na krk medaili a s příjemnými pocity, že mám za sebou jeden z nejtěžších týdnů za poslední roky, že jsem to vše ve zdraví přežil, že to vše stálo za to, si jdu popovídat přáteli, kteří jsou nabiti dojmy. Stojíme, rozmlouváme a v tom mi skočí skoro na záda jeden chachar, od úst mu jde pěna a spustí: „Kterej debil vymyslel tak hovadskou trať? Samej kopec a to horko! Můžeš si jí vychvalovat ve všech těch svých časopisech jak chceš, já si řeknu svoje!" Na to se se svým zklamáním odvalil dštít síru a oheň dál. Koukal jsem za ním a nepřestával kroutit hlavou. A v duchu jsem si říkal: „Dobrý, já už můžu i za to počasí, to mě asi opravdu považuje za boha :)."

Věřte, nevěřte, tohle byl za ty čtyři dny, co jsem byl v Expu a pak na trati, jediný takto negativní zážitek. Samozřejmě, že za mnou přišli lidi, že to či ono by mohlo být jinak, lepší, ale při takovémto monstrózním podniku ani sebelepší organizace nedokáže vyhovět každému.

Vrátím se k té trati. Trať v Praze se mi líbila. Pravda, je náročnější - kostky, prvních deset a posledních deset kilometrů podbíhání mostů (to jsou ty kopce). Horko už k Praze nějak patří, ale letos zas tak extrémní nebylo, občas přeci jenom sluníčko zakryly mraky a foukl větřík.

Ještě k trati, každý měl možnost si nastudovat kudy, po čem se běží. Pokud to neudělá, je to jedině jeho problém. Pak ať hledá chyby jen u sebe, i když jak prohlásil jeden z přátel, který nevěřícně poslouchal onen výlev: „No alespoň to ze sebe vyblil tady a nezmlátí doma manželku."

Občerstvovačky a osvěžovačky fungovaly zcela bezchybně. Co jsem obzvláště ocenil bylo, že na 38. km měli studenou vodu z hydrantu. To byla opravdu živá voda. Ve chvíli, kdy lidé začínají následkem únavy a vyčerpání doslova kapat, mít možnost se napít a hlavně zchladit studenou vodou, to je jako když narazíš na oázu v poušti. Jednička desetkrát podtržená.

Nejvděčnější jsou prvomaratonci. Mám tu kliku, že většinou trénuji je. Takže radost, kterou pak dávají najevo, že to dokázali, případně ještě zaběhli mnohem lépe než čekali, předávají dál a tou radostí pak nakazí virem běh další lidi kolem sebe. Radost, kterou měli možnost prostřednictvím absolvování maratonu prožít, pocit nabyté sebedůvěry už jim nikdy nedovolí být zakřiknutými, ušlápnutými, nechat se ponižovat, protože ONI to dokázali. A mají pravdu, uběhnout - absolvovat maraton - dává člověku křídla a posunuje ho mílovými kroky dopředu v osobním i občanském životě.

Autor: Miloš Škorpil | pondělí 11.5.2009 17:27 | karma článku: 22,51 | přečteno: 2242x
  • Další články autora

Miloš Škorpil

DĚKUJEME – BĚŽTE

Děkujeme, odcházíme! Zajímavý nápad, sbalit si kufry a běžet. Nic proti tomu, za první republiky a i dříve za Rakouska Uherska chodili lidé do světa na zkušenou, aby poznali, jak to ve světě chodí, aby poznali, že všude je chleba o dvou kůrkách a nikde do huby pečení holuby sami nelétají. Určitě na to mají nárok i lékaři, akorát by neměli zapomínat na Hippokratovu přísahu a taky proč šli studovat medicínu. Jestli proto, aby se měli v životě dobře, tak je dobře, že odchází, ať prominou, já si stále myslím, že lékařem se stává člověk proto, aby bylo dobře, aby se cítili dobře – zdraví a fit jejich spoluobčané, a když to dělají dobře a se srdcem na dlani, tak se pak budou mít dobře i oni. Svou zkušenost však musí v životě zažít každý z nás, tak jim zamávejme a vyprovoďme je slovy – DĚKUJEME – BĚŽTE ...

15.1.2011 v 8:45 | Karma: 11,45 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Společné vyběhnutí do roku 2011 s Běžeckou školou

Že to máte trošku z ruky, abyste přijeli třeba do Chebu, Prahy, Jablonce, Kutné Hory, Krkonoš, Pelhřimova ... NEVADÍ. Že budete ráno po Silvestrovském veselí znaveni – NEVADÍ. Že, že, že ..., NEVADÍ, my žádné výmluvy nebereme, my s nimi vyběhneme :).

8.12.2010 v 8:19 | Karma: 7,43 | Přečteno: 868x | Diskuse| Pozvánky, akce

Miloš Škorpil

Film, který stále běží a nemůžete ho zastavit …

... tak přesně takový pocit mám nyní, a jak pročítám ohlasy na Františkolázeňskou 21 hodinovku, tak vidím, že nejen já. Je to stejný pocit, jako když slezete z běžeckého pásu – taky vás to nutí jít stále dopředu ...

21.11.2010 v 21:42 | Karma: 7,45 | Přečteno: 920x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Musíš být vítěz – zabíjí naši (dětskou) duši

Od malinka slýcháme : „Musíš být vítěz, musíš být nejlepší, musíš se víc snažit, abys vyhrál, abys měl lepší známky“, postupem let se požadavky stupňují, „musíš se snažit, abys více vydělal, abychom si mohli pořídit lepší bydlení, měli lepší auto, mohli jet na lepší dovolenou ...“. Není divu, že to v lidech zabíjí duši, nejhorší na tom je, že tím je zabíjena dětská duše ještě dříve, než se může rozlétnout a poznat, proč na tento svět přišla. Není divu, že už od dětských let nevíme, co si s životem počít a to se pak s námi táhne do té doby, než řekneme: „A DOST, TOHLE TEDY OPRAVDU NECHCI, PROTO JSEM SE NENARODIL/NENARODILA!“

8.11.2010 v 7:38 | Karma: 11,43 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Jak najít cestu zpět do ráje - ke kořenům

Běžíce přes kořeny, zakopáváme, nadáváme na ně, zlobíme se na stromy, že nám je staví do cesty, při první příležitosti je odsekáme, zalijeme do asfaltu či do betonu a libujeme si, jak jsme na ně vyzráli.

30.9.2010 v 7:56 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Běžec, poradce a propagátor běhání a zdravého životního stylu. třikrát oběhl Českou republiku, úspěšně zdolal Spartathlon – běh z Athén do Sparty, drží řadu rekordů v netradičních sportovních disciplínách. Každý týden vede tréninky v pražské Stromovce a ve fitku Školka na Praze 4 – Chodov a přestože ho nejvíce zaměstnává jeho Běžecká škola, nenechá ho lhostejným nic co se kolem něj ve světě děje.