Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Požehnaný den v lidmi zapomenutém kraji

Strávil jsem jeden ze svých nejhezčích Štědrých dnů a to v kraji, který je požehnaný Bohem, ale lidé na něj zapomněli. Tedy zapomněli, oni z něj byli vyhnáni a život se v něm na padesát let zastavil. Ne, že by tu lidé nežili, ale bohužel, ti co zde žili původně a byli odejiti, se sebou odnesli i duši míst, kde po staletí žily jejich rody. A ti, co sem přišli hledat nový domov, svou duši povětšinou zanechali tam, odkud přišli.

Miloš Škorpil Začíná se však blýskat na lepší časy a to díky Evropské unii a Schengenské smlouvě, protože ty umožňují, aby se sem mohli lidé a s nimi i jejich duše a tedy i duše zdejší krajiny, navrátit.

Po staletí žili v krajích na hranicích LIDÉ, žili tu ve vzájemné pospolitosti a vzájemné shodě, a nebýt mocenských choutek těch, kteří žili někde ve vnitrozemí, tak by tomu tak bylo dodnes. Nakonec nic jiného něž žít ve shodě a vzájemné pomoci jim ani nezbývalo, bez toho by nikdy nepřežili.

V roce 1991 jsem měl možnost běžet Světový běh míru, dnes Harmony Peace run. V roce 1993 a pak 1995 jsem měl tu čest ho v České republice pořádat. Při tomto běhu se vyhlašují místa, zasvěcená míru - ,Peace Blossoms - Květy míru. Mohou to být města, územní celky, díla člověka, ale i díla přírody nebo i stromy. Prvním Květem míru se stalo v České republice město Mýto. To pak doprovodila v roce 1995 města Litomyšl, Svitavy, Česká Třebová, Ústí nad Orlicí, Choceň, Polička a znovu Mýto, která se spojila, aby vyhlásila Růžový palouček, místo na němž se loučili Čeští bratři po bitvě na Bílé hoře se svou otčinou, za Oblast míru.

Květy míru se v roce 1995 staly i Český Krumlov, Bruntál, Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Stříbro. Mohyla míru u Slavkova, Býčí skála v Moravském krasu ale i Chráněná krajinná oblast Český ráj. Květem míru se stal i atletický stánek v Čáslavi.

Popravdě řečeno, nikdy mi nešlo o to, ohromit ostatní země, účastnící se běžeckého svátku, oslavujícího sounáležitost mezi lidmi, mezi člověkem a přírodou, počtem vyhlášených Květů míru. Proto jsem také hledal, jak samotný akt vyhlášení spojit se životem lidí, kteří se ho zúčastnili, kteří mu dali vzniknout.

Nakonec jsme společně s Petrem Bursíkem, tehdejším starostou ve Stříbře a dnes mým dobrým přítelem, našli v historii kapitolu, kterou stálo za to napravit.

Našli jsme zmínku o tom, že lidé, kteří byli po válce odsunuti z okolí Stříbra, se usadili v městě Dinkelsbühl, že zde nezapomněli na to, odkud sem přišli, mají svůj český spolek a tak jsme přenesli Květ míru pomocí běžecké štafety dlouhé 300 km společně s nimi až do jejich nové domoviny. Za rok nám oplatili naší návštěvu a vznikla z toho nová tradice, která trvá dodnes.

A tak běh pomohl navázat, dlouho před naším vstupem do EU a do Schengenu, pomyslnou nit přátelství, tolerance a vzájemné lásky, která byla násilně moci chtivými přetržena.

To bych ale ani nebyl já, abych se spokojil s tím, co je. Takže už pár let spolupořádáme s Janem Tuláčkem a starostkou Stožce ing. Zdeňkou Lelkovou běh po Zlaté stezce - přeshraniční běh na 15 km mezi Českými Žleby - Haidmühle - Novým údolím a Stožcem. V červnu příštího roku chystáme s dalšími přáteli - Silvera nordica Run. Ultramaraton, který se poběží z poloviny na rakouské a z poloviny na české straně Novohradských hor. No a snad se mi s dalšími přáteli podaří obnovit i přeshraniční maraton mezi Chebem a Marktredwitzem.

Duše míst v našem pohraničí se začíná probouzet, lidé sem znovu nalézají cestu. Jedni proto, aby poznali svou starou vlast a mohli zapomenout na hříchy na nich spáchané, jiní aby poznali krásu a velebný klid míst, která dlouho spala, jiní aby zde zapustili své kořeny.

A tak jak říkají Chodové, přijďte pobejt, a já dodávám - přijďte poznat, pochopit a oblíbit si.

Autor: Miloš Škorpil | pondělí 29.12.2008 10:27 | karma článku: 15,29 | přečteno: 1290x
  • Další články autora

Miloš Škorpil

DĚKUJEME – BĚŽTE

Děkujeme, odcházíme! Zajímavý nápad, sbalit si kufry a běžet. Nic proti tomu, za první republiky a i dříve za Rakouska Uherska chodili lidé do světa na zkušenou, aby poznali, jak to ve světě chodí, aby poznali, že všude je chleba o dvou kůrkách a nikde do huby pečení holuby sami nelétají. Určitě na to mají nárok i lékaři, akorát by neměli zapomínat na Hippokratovu přísahu a taky proč šli studovat medicínu. Jestli proto, aby se měli v životě dobře, tak je dobře, že odchází, ať prominou, já si stále myslím, že lékařem se stává člověk proto, aby bylo dobře, aby se cítili dobře – zdraví a fit jejich spoluobčané, a když to dělají dobře a se srdcem na dlani, tak se pak budou mít dobře i oni. Svou zkušenost však musí v životě zažít každý z nás, tak jim zamávejme a vyprovoďme je slovy – DĚKUJEME – BĚŽTE ...

15.1.2011 v 8:45 | Karma: 11,45 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Společné vyběhnutí do roku 2011 s Běžeckou školou

Že to máte trošku z ruky, abyste přijeli třeba do Chebu, Prahy, Jablonce, Kutné Hory, Krkonoš, Pelhřimova ... NEVADÍ. Že budete ráno po Silvestrovském veselí znaveni – NEVADÍ. Že, že, že ..., NEVADÍ, my žádné výmluvy nebereme, my s nimi vyběhneme :).

8.12.2010 v 8:19 | Karma: 7,43 | Přečteno: 868x | Diskuse| Pozvánky, akce

Miloš Škorpil

Film, který stále běží a nemůžete ho zastavit …

... tak přesně takový pocit mám nyní, a jak pročítám ohlasy na Františkolázeňskou 21 hodinovku, tak vidím, že nejen já. Je to stejný pocit, jako když slezete z běžeckého pásu – taky vás to nutí jít stále dopředu ...

21.11.2010 v 21:42 | Karma: 7,45 | Přečteno: 920x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Musíš být vítěz – zabíjí naši (dětskou) duši

Od malinka slýcháme : „Musíš být vítěz, musíš být nejlepší, musíš se víc snažit, abys vyhrál, abys měl lepší známky“, postupem let se požadavky stupňují, „musíš se snažit, abys více vydělal, abychom si mohli pořídit lepší bydlení, měli lepší auto, mohli jet na lepší dovolenou ...“. Není divu, že to v lidech zabíjí duši, nejhorší na tom je, že tím je zabíjena dětská duše ještě dříve, než se může rozlétnout a poznat, proč na tento svět přišla. Není divu, že už od dětských let nevíme, co si s životem počít a to se pak s námi táhne do té doby, než řekneme: „A DOST, TOHLE TEDY OPRAVDU NECHCI, PROTO JSEM SE NENARODIL/NENARODILA!“

8.11.2010 v 7:38 | Karma: 11,43 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Jak najít cestu zpět do ráje - ke kořenům

Běžíce přes kořeny, zakopáváme, nadáváme na ně, zlobíme se na stromy, že nám je staví do cesty, při první příležitosti je odsekáme, zalijeme do asfaltu či do betonu a libujeme si, jak jsme na ně vyzráli.

30.9.2010 v 7:56 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Běžec, poradce a propagátor běhání a zdravého životního stylu. třikrát oběhl Českou republiku, úspěšně zdolal Spartathlon – běh z Athén do Sparty, drží řadu rekordů v netradičních sportovních disciplínách. Každý týden vede tréninky v pražské Stromovce a ve fitku Školka na Praze 4 – Chodov a přestože ho nejvíce zaměstnává jeho Běžecká škola, nenechá ho lhostejným nic co se kolem něj ve světě děje.